GRAMATIK X N’TOKO – SLOVENEC VN

13595615_10209073271496416_1524393166_n

Z Gramatikom sva se že kar dolgo časa menila za eno kolaboracijo. On je za skupni nastop v Križankah lani pripravil remiks mojega beata “Slovenec Sm”, jaz pa sem nekaj mesecev kasneje med bivanjem v New Yorku spisal remiks originalnega besedila.

Pravzaprav sem pri pisanju teh tekstov vedno v dilemi. Serija komadov “Slovenec neki” so namenjeni razbijanju stereotipov o nacionalnosti in preizpraševanju, kaj sploh pomeni biti Slovenec (ali karkoli že drugega). Kaj je nacionalnost razen skupni pasuš in kup klišejev, ki jih razvijemo sami o sebi? Ampak pogosto so ti komadi razumljeni drugače in namesto razbijanju stereotipov služijo utrjevanju teh istih stereotipov (“Bravo, točno taki so Slovenci!”). Tako se spet ujamemo v tisti neokusni avtorasizem Svetlane Makarovič ali Mihe Mazzinija. Mogoče se bom v prihodnje poskušal kar v celoti izogibati tej formi.

Kakorkoli že, tokratna verzija besedila govori prav o tem avtorasizmu – sovraštvu do “glupih Slovenceljnev”, ki v resnici ne služi drugemu kot poveličevanju samega sebe in demoniziranju delavcev in kmetov, da ne govorimo o revnih, neizobraženih ali socialno izključenih. Takšno razumevanje sveta ne more pripeljati do drugega, kot da proizvaja tudi sovraštvo do tujcev (kot smo videli v primeru Grčije, beguncev ipd…) O tem sem nekoč pisal tuki: http://www.mladina.si/159096/samo-v-sloveniji/)

Po drugi strani pa sem hotel spregovoriti o hinavski navadi poveličevanja uspeha Slovencev v tujini – zgodb, ki v resnici čaka le malo izseljencev, poslužujejo pa se jih predvsem tisti, ki v Sloveniji uživajo priviligiran položaj in se nikakor ne bi ukvarjali z zaposlitvenimi težavami mladih. O tem več v tej kolumni: http://www.mladina.si/160333/samo-ven/

Skratka, nacionalne identitete so zakomplicirana stvar, še enga poštenega rap komada ne moreš narest na to temo, ne da bi rabil zraven napisat kup razlag. Bodi dovolj analize, Gramov beat je drgač banger, tako da uživajte!