KATERI TUJCI SO ZDAJ OK?

nova akrapovič

Se vam zdi ta naslovnica na Nova 24TV kaj nenavadna? Ste opazili kakšno nedoslednost v njihovem sovraštvu do tujcev, muslimanov, čefurjev…? Nekateri se namreč še spomnimo obdobja t.i. begunske krize 2015/2016, ko so desni mediji v eno hrulili “To niso begunci, ampak EKONOMSKI MIGRANTI!!!” Zakaj se je njihovo stališče tako spremenilo?

Poleg tega se tudi specifično spomnim levo-sredinskih politikov in novinarjev, ki so jim sledili in ponavljali, da “seveda hočemo pomagati vojnim žrtvam, nikakor pa ne moremo sprejeti ljudi, ki samo iščejo boljše službe”. No, 3 leta kasneje so ti isti politiki povečali število tujcev, ki iščejo boljše službe, skoraj na nivo izpred 2008 (MMC je ravno objvila nove statistike: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/slovenija-vse-zanimivejsa-za-tuje-delavce-ki-predstavljajo-ze-desetino-delovne-sile/476557), sprejeli nove sporazume s tretjimi državami in želijo odpraviti “birokratske ovire” za delodajalce. Zgodba se je torej obrnila – očitno so ekonomnski migranti še kako dobrodošli, spet pa so problem begunci, ki jih sicer v državi skoraj ni. In kdo bi si mislil, v prvi vrsti to zgodbo pusha Nova24TV.

Zakaj torej vsa panika, ves rasizem, ograja, deportacije (tudi že zaposlenih) beguncev, nedostopni statusi, prekinjene poroke…? Če zelo poenostavimo: zato, ker kapital ne potrebuje le delavcev, ampak potrebuje drugorazredne, prestrašene, nevidne in sovražene sužnje, ki jih vsaka napaka lahko stane izgon iz EU. Lastniki pač nočejo beguncev, ki bi bili po statusu izenačeni z domačini, z enakimi zaposlitvenimi in socialnimi pravicami. Sploh pa nočejo takšnih s sindikalnim zastopstvom. Imeli bi drugorazredne radnike, ki ti jih shady agencije pričarajo v neomejenih količinah in ki so za svoje bivanje v državi totalno odvisni od šefov. In ki jih lahko po opravljenem delu brez težav (in pogosto tudi brez plačila) pošljejo nazaj od koder so prišli. Sistem, ki je narejen za potrebe lastnikov, skrbi da v državi vedno obstajata dva sloja delavcev z različnimi pravicami, ki jih lahko potem izigravaš enega proti drugemu. In tudi najbolj dobronamerni in strpni delodajalci pri tem sodelujejo, če se zavedajo ali ne.

Ampak vrnimo se k Nova24TV in njenim strankarskim lastnikom. O tem sem že veliko pisal (malo izčrpneje tukaj: https://www.mladina.si/182285/tujci-na-trgu/ ), ampak ponovimo še enkrat: nacionalisti niso NIKOLI na strani domačega delavstva, VEDNO so na strani kapitala. Ti ljudje niso podprli dviga plač, niso podprli dviga socialne pomoči, niso podprli niti jebenih šolskih malic… podprejo pa vsako najmanjšo kaprico delodajalcev. Njihova edina vloga je, da ločujejo skupine ljudi med seboj in ustvarjajo vedno nove namišljene sovražnike. Naša naloga pa je, da ne nasedamo njihovim ločnicam med “zaslužnimi” in “parazitskimi” tujci, ampak da vztrajamo pri edinemu dostojnemu, človeškemu in za delavce sprejemljivem principu: enaki pogoji in pravice za vse delavce – ne glede na državljanstvo, starost, spol ali veroizpoved.

Ali obstajajo razlogi za nasprotovanje priseljevanju? Več kot očitno ne. Nasprotovati pa je treba sistemu, v katerem o pravicah priseljencev odločajo direktorji in posredniki dela. In če se sindikati ne bodo resneje lotili organiziranja tujih delavcev, bodo najbrž kmalu nevede ponavljali floskule desnice.