KRATKA ZGODBA ROGOVSKEGA BOJA

o_Sobotna-Delo-Foto-20160606-hires-jpeg1_1024

foto: Delo

Zgodbo o Rogu se javnosti ves čas prikazuje kot zgodbo o trmastih posameznikih, ki ilegalno zasedajo privatno lastnino. To zlajnano zgodbo je vredno pogledati iz druge strani, kar so novinarji Tednika tudi storili. Predstavljajte si, da s privoljenjem občine delate na javni zemlji, da tam na lastne stroške gradite, nudite brezplačne storitve in vzdržujete prostore. In potem vam en funkcionar reče: “ok, dost je blo, zdej pa spokejte, sm dubu investitorja in bom gradil”. Gradil kaj? Gradil za koga? Kdo tukaj zastopa privatne in kdo javne interese? Ali nima funkcionar vsaj dolžnost spregovoriti z vami, ki ste 13 let na lastne stroške vzdrževali javne prostore? Ali niste upravičeni vsaj do kompenzacije, če že ne do besede o novem projektu?

Karkoli si mislite o Rogu, ostaja neovrgljivo dejstvo: javni prostor, ki ga je občina totalno zanemarila in pustila propadat, so Ljubljančani in Ljubljančanke samoiniciativno in z lastnimi sredstvi 13 let vzdrževali, polnili s programom in v njem ustvaril kup presežkov. Z vzponi in padci so se tam rojevali prostori za alternativno kulturo, teorijo in športne aktivnosti, največji skejtpark v regiji in največja sodobna grassroots politična gibanja zadnjih desetletij. To priznavajo tudi vse relevantne javne institucije.

Vsaka zrela mestna uprava bi takšno delovanje meščanov prepoznala… pristopila bi k njim in jim rekla: “Kako lahko sodelujemo?” MOL je storil obratno – 10 let ni dovolil niti priklopa na štrom, niti osnovnih komunalnih ali infrastrukturnih storitev. Uporabniki so vztrajali v nemogočih pogojih in v 10ih letih ob vseh problemih ustvarili tisoče umetniških del, kulturnih dogodkov in političnih vsebin.

Nato je Janković brez pogovora z uporabniki hotel vse rušit. Seveda, da bi postavil hotele in lokalčke. Po dolgem nasprotovanju vseh strani je bil primoran projekt preoblikovat v brezdušni kulturni Center Rog (ki bo na koncu prav tako samo plac za lokalčke in hotele investitorskih kolegov). In ko so padle kritike tudi na ta projekt, je želel kritiko utišat tako, da je šel uporabnike s privat varnostno službo sredi noči terat ven.

Šele ko so se uporabniki uprli, vrgli ven varnostnike, tožili občino in dobili priznano posestniško pravico, je Janković sprevidel, da na silo ne bo šlo…in šele takrat so Rogovci dobili sedež za pogajalsko mizo. Po 12ih letih! In kaj jim je ponudil? Rušenje objektov in 500 kvadratov v novem centru Rog. Kdo in pod kakšnimi pogoji naj bi dobil teh 500 kvadratov seveda ni bilo nikoli jasno. Ko so Rogovci ponudbo zavrnili in predlagali, da se raje skupaj pogovori o konceptu novega centra, jih je MOL spet skenslal in tožil 8 posestnikov. To je torej “nagrada” za desetletje intenzivnega prostovoljnega javnega dela: 48.000 evrov sodnih stroškov, ki gredo iz žepov aktivistov in umetnikov v žep odvetniški službi Čeferin.

Vedno obstaja rešitev za spor. MOL bi lahko resno vzel kritike projekta Centra Rog, ki ga pravzaprav nihče (tudi nasprotniki zdajšnje Avtonomne Tovarne Rog) zares ne podpira. Lahko bi se usedel z uporabniki in uporabnicami in se dogovoril, kako obnoviti infrastrukturo, ne da bi ukinjal zdajšnji program. Lahko bi se odpovedal nasilnim vpadom, grožnjam in finančnemu izsiljevanju. In v resnici bi se dalo marsikaj storiti, da bi bila to pozitivna zgodba za prebivalce Ljubljane. Toda tega koraka mestna uprava ni zmožna storiti. In dokler ne bo, bosta ostajala MOL in Avtonomna Tovarna Rog vsak na svoji strani. Eni čakajo, da stavbe dokončno propadejo, da se Rogovci utrudijo, da se finančno izčrpajo, opustijo dejavnosti in se (magari pod prisilo) umaknejo novim lokalčkom mestnih veljakov. Druga stran se bori dalje, ter se z vsemi močmi trudi popeljati rogovsko skupnost v novo in še bolj produktivno obdobje.

Rog seveda ni središče ljubljanskih problemov, niti nima odgovorov na vsa vprašanja naše razslojene družbe, se pa ob njem odpirajo resna vprašanja o razvojni politiki prestolnice, ki postaja čedalje bolj mesto bogatih, in ki se bo z gentrifikacijo centra odtujila številnim prebivalcem. Občutek imam, da se bo arogantna in nasilniška drža ekipi na MOLu slej ko prej maščevala. Tako kot se ji je 2016 ob vdoru v Rog.